Doorgaan naar hoofdcontent

I am blessed?




Villa Taghazout, groenblauw aanrollend water dat ik hoor zodra ik mijn balkondeuren open. Derde verdieping, derde nacht en mijn derde yogales voor me.
Maar dat gaat niet weet ik al. "I am blessed, of hoe zeg je dat in het Engels?", vroeg ik net aan Bibi, een van de vele alleenreizenden in deze kakelbonte villa. Ze had me meegevraagd om een muntthee te gaan drinken bij Dinausaur. Wel zonder suiker, want anders wordt het geserveerd met een suikerklont erin. Nu ligt ie ernaast en zo weet ik wat ik aan calorieën ben misgelopen: vijf doorsnee klontjes. Het wisselgeld van deze bestelling werd me later op de toonbank overigens niet in mijn hand teruggegeven, maar bovenop de schaal suiker neergelegd. Ik moest de twee verkreukelde briefjes van 20 Dirham er zelf afpakken en gladstrijken. Ik ben in Marokko. Het terras van tien bij tien werd omringd met een yucca- en cactusstrook en het zag er verzorgd uit. Een tuinman met lang durende sigaret tussen zijn mondhoek was vanmorgen al druk aan het harken en spitten en tijdens de surfsessie was hij zijn werk al tot iets verder op de strook gevorderd, de peuk nog geen centimeter geslonken.
Bibi antwoordde: "eh..., oh ja, niet blessed, maar injured". Ik heb namelijk verdomd veel pijn. Ik maak alsnog excuses aan iedereen die ik ooit aan het lachen gemaakt heb met een gekneusde rib, want dat is wat mijn softtop beginnersboard me vandaag heeft toegebracht.
Ibrahim wilde me opzij trekken voor een aankomende surfer die zijn petje met de klep voor droeg. Die jongen kon mij daardoor niet zien en ik bleef van schrik op mijn plek. Ik ben blijkbaar een persoon met een freeze-reactie bij angst. En daardoor keek ik plots naar mijn instructeur die me wegtrok en vergat ik mijn board over de golf te helpen waardoor hij tegen mijn zij aan beukte. Ibrahim vroeg gelijk of alles oké was en op een beetje pijn na leek er niets aan de hand. Ik heb nog minstens bij vier golven op mijn board gestaan. Niet lang, want ik voelde mijn kracht afnemen. Toen ik aan een pauze toe was, bleek dat de meesten er al uit waren. Met een tevreden gevoel  liep ik het strand op na mijn tweede les. Een optimistisch voornemen voor morgen om iets fanatieker te worden omdat het nu wel lukte om te staan, maar nog niet stabiel en lang genoeg. Ibrahims tips zaten goed in mijn hoofd: "morgen de achterste voet plat houden, dan kom je zeker tot het strand".

Bij de grote stokbrood sandwich zat ik nog te kleumen op mijn board. Toen ik later de wetsuit uit deed en op mijn handdoek neerzeeg, voelde ik enorme spierpijn in mijn zij. En nog een half uur later kon ik door de pijnscheut bij het verliggen alleen nog maar kreunen en stoppen met mijn ingezette beweging. Maar hoe stop je een beweging van zit naar ligstand? "Ik wil niet door naar achteren en ook niet terugkomen naar een zitstand. De pijnsteken naast mijn middenrif maken dat ik alles aanspan in de rest van mijn lijf. Zelfs een krampscheut in mijn kuit omdat ik met mijn tenen in de handdoek graai. Het lijf gaat als vanzelf in slow motion door om zich horizontaal plat te krijgen en als ik op mijn rug terechtkom en adem ga halen voel ik pas na tien seconden dat de pijn wegtrekt. Nu gewoon niets meer willen". Ik maakte een inschatting van de oorzaak van mijn pijn en drukte met mijn vingers voorzichtig langs mijn borstbeen naar mijn heup. Daar precies tussenin zat de meeste pijn in de onderste rib. Als ik die aftastte in de richting van mijn buik voelde ik dat die hele rib extreem gevoelig is. Ik stelde me voor wat daar binnenin gebeurd kon zijn. Waarschijnlijk is er een zwelling is ontstaan door de botsing en duurde het daarom een uurtje voordat ik het goed merkte.
Een gekneusde rib.

De blessing is dat ik rust moet nemen. Het programma zat zo overvol dat ik dat toch al overwoog.
Tel je zegeningen zegt men. En als ik dat doe zijn ze niet eens te tellen. Geen betere plek om rust te nemen dan deze, villa Taghazout.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een Japanse scholier in huis

Ruimte De vorige winter is voor mij in een waas gehuld. Ten tijde van de boekpresentatie van Tokiko lag de wereld volledig stil. Boekhandels waren gesloten en bioscopen gingen dicht: de coronapandemie hield de wereld in zijn greep. Voor mij persoonlijk kwam er een crisis bovenop: capsulitis adhaesiva . In de volksmond frozen shoulder . Neem van mij aan dat dit woord niets zegt. Het niet kunnen bewegen van de schouder is één. De allesomvattende pijn is het serieuze probleem. De zwaartekracht maakte dat wandelen al zeer deed: bij elke stap een pijnscheut in het bovenlijf. Verdoven was de enige optie: tien pijnstillers overdag en THC voor de nacht. In de zomer begon het beter te gaan; de pijn zwakte af. En met hulp van fysiotherapie ging ik langzaam vooruit. Maar ik werd vreselijk somber van het koele natte weer. Veel grenzen gingen open en die van Japan bleef potdicht*. En hoe meer ik daar bij stilstond, hoe vervelender dat voor me werd. Ik begon met opruimen. Niet zomaar een beetje

Doe wat je wilt en alles komt goed

Elke dag hoor ik ‘ik ga douchen’ en ‘ik ga boven’.  Waarom is dat laatste niet goed? Het is immers: ‘I go upstairs’?  Het zijn kleine dingen die me opvallen, omdat mijn gastzoon Nederlands leert. Zal ik er iets van zeggen of niet? Het is al heel fijn dat Haruto aangeeft dát hij naar boven gaat, want dat heb ik hem moeten leren. Dat het netjes is als je af en toe iets zegt. Zeker als je naar boven of naar buiten gaat. Ik vraag me af waarom Haruto zich zo muisstil door ons huis begeeft. Is de manier waarop je ruimte inneemt cultuurbepaald? Ik denk van wel. Ik ben goed in observeren. In mijn tijd op de pedagogische academie was dat een ‘vak’. We kregen leerling-observatie-opdrachten mee op stage. Heerlijk vond ik het om bepaald gedrag te turven vanuit een stoel achterin de klas. Je kunt daar zoveel informatie uit halen. Het is een tweede natuur geworden. In elke cultuur kennen we gewenst en ongewenst gedrag. Iedere opvoeder weet dat je gewenst gedrag kunt stimuleren en dat je ongewens

Level up!

Je fietssleutel ligt binnen handbereik en je aait liefdevol de lange haren van Ekko, die zich uitstrekt over de plek waar net nog je ontbijtbord stond. Je draagt je zwarte hoodie met capuchon en daaroverheen het rode dons jack van je vader. Als ik om acht uur beneden kom, vraag ik of je Ekko zult missen. Je zegt ja.   Na school fiets je naar je nieuwe gezin. Een volgende stap in je culturele uitwisselingsjaar. Het gaat anders dan toen je bij ons kwam. Zo weet je van deze mensen nog vrijwel niets: je weet geen namen en hebt alleen een adres. Op de kennismaking dag gooide een positieve test roet in het eten en nu de familie uit quarantaine is kom je meteen voor het eggie. Je blijft daar tot de zomervakantie. Straks zul je voor de laatste keer uit Heiloo vertrekken, om de inmiddels bekende zes kilometer langs de uitgestrekte polder te fietsen. Vanaf morgen kun je het lopend af. Je komt in een gezin met kinderen terecht. En in plaats van katten zijn daar vissen in huis. Dochterlief mag